Osnovni uzrok psiho-somatskih oboljenja su neostvarene potrebe, pogrešna uverenja, stres. Jedna od metoda koja se vekovima upotrebljava ne samo za psihičke poremećaje već i lečenje fizičkih bolesti je HIPNOTERAPIJA.
Hipnoterapija je kombinacija hipnoze i psihoterapije koja koristi moć pozitivnih sugestija specijalno napisane za tu osobu u cilju promene u podsvesti, pa tako deluje i na misli, osećanja i ponašanje osobe.
Hipnoza je prirodno stanje(često se naziva i alfa stanje zbog elektro-magnetnih moždanih talasa koji se tada javljaju) u koje svako od nas ulazi i iz njega izlazi nekoliko puta tokom čitavog dana (pre ulaska u san ili neposredno pre potpunog budjenja, igranje video igrica, vožnja auto-putem, čitanje zanimljive knjige, gledanje filma). U stanju hipnoze osoba je 200 puta sugestibilnija, što se koristi za terapiju.
Hipnoterapija može da se koristi za: smanjenje telesne mase, prestanak pušenja, lečenje zavisnosti, redukciju stresa, podizanje kreativnosti, nesanicu, anksioznost, nalaženje životnog partnera, podizanje samopouzdanja, prihvatanje sebe, rešavanje strahova, napade panike…
Terapija se sastoji iz sledećih seansi:
1. razgovor o hipnozi i hipnoterapiji, i razgovor o problemu zbg koja je osoba došla na terapiju-traje oko 2 sata
2. razgovor o hipnoterapiji, i sam proces hipnoterapije-traje 1-1.5 sati
3. hipnoterapija.
Broj hipnoterapija zavisi od osobe, njene sugestibilnosti i problema. Najčešće se primenjuje 3-6 terapija, mada nekada i samo posle jedne terapije dolazi do rešavanja problema. Izmedju terapija osoba sluša snimljenu seansu kako bi više delovala na svoju podsvest.
TOTALNI RESET(Hipnoterapeutska regresija u ovom životu)
U hipnoterapiji postoji tehnika koja se zove „Totalni Reset“. „Totalni Reset“ je tehnika kojom se resetuje život, oslobadjanje od negativnih emocija iz prošlosti, od situacija u kojima je osoba osećala strah ili krivicu, takođe oslobađa svih osoba koje su povredile i učinile osobi nešto zbog čega se osećala besno i povređeno, ali se osoba podseća svih lepih trenutaka koje je imali u životu da bi osvestila da je i takvih trenutaka bilo. Tehnika se malo razlikuje od klasične hipnoterapije, i omogućava da se osoba oslobodi prošlosti.
Primenjuje se jedna ili dve seanse u razmaku od mesec dana u zavisnosti od starosti osobe, ali i dogadjaja koji su pratili osobu tokom odrastanja.
Kada prođe kroz ovaj mentalni proces osoba počinje da primećuje sve više i više:
• Da sve manje i manje misli o tužnim i bolnim događajima iz prošlosti
• Provodi više vremena fokusirani na sadašnjost i budućnost
• Da se oseća više distancirani i opušteni kada joj stare uspomene padnu na pamet
• Ima više energije i entuzijazma u životu
• Uživa u svom životu